OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Tar nye grep for å sikre rekruttering

Aust-Lofoten videregående skole har i samarbeid med Thon Hotel i Lofoten og opplæringskontoret for programområdene salg, service og reiseliv og mat- og restaurantfag invitert ungdom i Lofoten, Bodø og Narvik for å gi dem innblikk i mulighetene Lofoten og Thon byr på. 

18. Januar hadde 80 ungdommer tatt turen til Thon Hotel i Svolvær for en dag fullspekket av inntrykk. 
Både elever fra ungdomsskolene i Lofoten og elever i videregående skole i Nordland fikk muligheten til å besøke Thons to hoteller.
Thon spanderer pizzaaften, overnatting, frokost og fullt program på elevene i håp om at stuntet får elever til å velge salg, service og reiseliv eller mat- og restaurantfag ved de videregående skolene i regionen, og gå videre i lære hos hotellkjeden.

Forme framtida i bransjen

— Formålet med dette arrangementet er rett og slett å vise hvor fantastisk bransje reiselivet er, og med det prøve å tenne en gnist hos disse ungdommene. Med denne dagen kan vi vise hvor mye artig som skjer på et hotell, og at det her er muligheter til å utvikle seg, sier Ken-Rudi Tønder Johansen, som er hotellsjef ved de to Thon-hotellene i Lofoten. 
Han er tydelig på at det er ungdommen 
— Det er viktig å ta sånne grep fordi vi er avhengig av rekruttering til reiselivet, vi vet at det er fantastisk fine ungdommer her som kan være med å forme framtidas reiseliv. Da er dette arrangementet viktig for å vise dem at reiselivet er en attraktiv bransje å være i. Det er kjempeviktig for oss at ungdom får lyst til å komme til oss, sier han.

Tysklandsopphold

Mariell Presthus Lyngmo og Tina Berg er 2. års-lærlinger ved Thon Hotel i Lofoten. Begge er tidligere elever ved Aust-Lofoten videregående skole. 
Under bransjedagen fikk de fortelle hvordan de har det som lærlinger ved hotellene, og hva de har opplevd så langt. 
I høst fikk de muligheten til å reise til Siedburg i Tyskland, hvor de hadde tysk-kurs og arbeidspraksis på et hotell. 
— Det var veldig lærerikt. Å lære seg noen gloser på tysk var nyttig, da vi møter på mange tyske turister i jobben vår, forteller Mariell og viser til at hun er takknemlig for muligheten. 
— Vi må få takke hotellet ved Ken-Rudi og Hilde hos opplæringskontoret som har hjulpet oss å få dette til, sier hun og viser til at de har fått fri med lønn for å reise. 
Tina peker på at det har vært en nyttig erfaring å reise til utlandet. 
— Det har vært fint å kunne jobbe litt ved et hotell et annet sted, å se hvordan de løser ting der. 
Utplasseringen var et samarbeid mellom opplæringskontoret og Erasmus+.

30 læreplasser

Thon i Lofoten har totalt 30 læreplasser fordelt på forskjellige programområder. For tiden har det kun åtte lærlinger i sving. 
Faglærer på programområdet salg, service og reiseliv ved Aust-Lofoten videregående skole, Laila Juliussen forteller at samarbeid er nøkkelen for å få til rekrutteringa. 
— Det samarbeidet som har vært mellom skole, bransje og opplæringskontor i forkant av denne dagen har vært suksessfaktoren. Ved å dele på arbeidsmengden og ha ulike ansvarsområder har gjort planleggingen overkommelig og har gitt oss muligheten til å invitere flere og sys sammen et godt program. Felles fokus på rekruttering til yrkesfaglig utdanning og læretid er viktig for å sikre framtida for skolen og bransjen i regionen, sier hun.