Hans-Olav, Oliver og Erik er lærlinger i henholdsvis helsefagarbeiderfaget og reiselivsfaget.Elevene på salg, service og reiseliv, teknologi og industrifag og helse og oppvekstfag fikk møte representanter fra hoteller og butikker, verftsindustri og anleggsbransjen, barnehager og institusjonsomsorgen, samt lærlinger og flere opplæringskontor.
Ballet ble åpnet av formidlingskoordinator og arrangør ved Aust-Lofoten videregående skole, Ramona Helmersen.
Mona-Lisa Pedersen fra Svolvær skole, Eli-Janne Larsen ved hjemmebasert tjeneste i Vågan kommune, Melissa Dahl Pedersen og Line Belsvik fra Marithaugen sykehjem, helsefagarbeiderlærling Hans-Olav Adolfsen,Veronika Ellingsen fra Osanstua barnehage og Marie Holdø fra opplæringskontoret for Nordre Nordland.- Det er så flott å se at så mange flotte ungdommer som har valgt seg yrkesfag, sa hun til de rundt 50 elevene som var samlet i skolen auditorium denne dagen.
Hun oppfordret elevene til å ta ansvar i eget utdanningsløp med søkelys på lærlingeløpet.
- Vær bevist på kroppsspråk og måten dere kommuniserer på. Vis initiativ og interesse når dere er ute i praksis. Dere skal selge dere inn, sa Helmersen.
Nav Lofoten var også invitert inn. De informerte elevene om hvilke rettigheter og plikter de har i arbeidslivet.
I tillegg til at opplæringskontorene i området fikk presentert seg, kom det tre lærlinger som fortalte litt om sin hverdag som lærlinger.
Veronica Edvardsen Skulstad og Linda Pedersen fra NAV Lofoten informerte elevene om plikter og rettigheter i arbeidslivet.- Det er en variert hverdag, og et fint avbrekk fra skolebenken, fortalte Oliver Dragsten som gikk ut av skolen i vår og nå er i gang som 1. årslærling i reiselivsfaget ved Thon Hotels i Svolvær.
Formålet med dagen var å hindre at elevene får et stort praksissjokk når de kommer ut i praksis og læretid.
- Vi har sett at mange elever ikke vet hva som forventes av dem før de kommer ut i bedrift, vi har også fått tilbakemelding fra bedrifter som opplever at det er en utfordring, derfor ønsket vi å få til en slik dag, forteller lærer i yrkesfaglig fordypning på salg, service og reiseliv, Therese Edvardsen Helberg.
Til elevene på salg, service og reiseliv kom Svinøya Rorbuer, XXLofoten og Cubus Svolvær på besøk.
De inviterte bedriftene satte stor pris på å få lov til å komme inn i klasserommet for å snakke om deres arbeidshverdag. Og flere kunne friste med ekstrajobb hvis praksisen fungerte.
Lill-Tove Halden fra opplæringskontoret for Nordre Nordland, butikksjef ved Cubus Svolvær, Sirianne Kilvær, Ragnar Palsson ved Svinøya Rorbuer og Marielle Hagen hos XXLofoten- Å invitere bedrifter inn til skolen er viktig av flere grunner. Både vi og elevene bygger nettverk, men det viser også at vi som deler av lokalsamfunnet er avhengig av hverandre, sier Helberg.
Flere satte pris på invitasjonen til dagen.
- Bedriftene satt stor pris på at vi tok initiativ til en slik dag, hvor de fikk mulighet til å møte ungdommer og rekruttere dem inn til sine bedrifter, forteller Helmersen og legger til at arbeidslivet skriker etter fagarbeidere.
- Vi skal forberede elevene for yrkeslivet, og derfor er det viktig at vi tilrettelegger for sånne møteplasser som denne, sier hun og viser til at skolen er en brobygger i dette arbeidet.